Bu Purolar Çok Moda: Ferruh Karakaşlı
Yeni yılın ilk sohbetini, yoğun programından dolayı ancak biraraya gelerek, hem tüttürüp hem de puro merakı hakkında birçok bilgi edinme fırsatı bulduğum Ferruh Karakaşlı ile gerçekleştirdim.
Ferruh Karakaşlı… birçoğumuz onu giyim sektöründeki başarıları ile tanıyoruz. Önceleri White mağazası ile Avusturya macerası, sonrasında Rahmi Koç ile ortak girişimi olan Edward mağazası, sonrasında kendi özel dikim markası ve son olarak da hazır giyim sektörüne girişi.
Lakin,Ferruh Bey ile yaptığım sohbet giyim sektörünün çok dışında, Ferruh Bey’in girişimci ruhu ve farklı sektörlere de yönelmesi üzerineydi. Ferruh Bey, kısa bir süre önce Londra’da bitirdiği ILP – Liderlik ve Performans Eğitimi sonrası, meşhur Otaku felsefesini de düstur edinerek, kendini frenlemeden, farklı denizlere yelken açmış. Bunlardan bir tanesi, Cüneyt Ortan ve Enver Eren ile ortak olduğu Dine and Pay Mobil Restoran uygulaması. Kullanıcıların, telefonları üzerinden ulusal ve uluslararası restoranlarda rezervasyon yapabildiği ve aynı zamanda ödemelerini gerçekleştirebildiği bir uygulama. Uygulamaya bir de PINS adı altında, puanlı bir sadakat programını bağlamışlar ki, bunda da puanlarınızı ulusal ve uluslararası üye işyerlerinde harcayabiliyorsunuz.
Tabii ki, bunların hepsi güzel, hoş ama Ferruh Bey’in el Lector ile yollarının kesişme sebebi neydi? Ferruh Bey’in bir diğer ve bizi yakından ilgilendiren yeni girişimi, henüz daha bir senedir içinde olduğu puro sektörü. Kendisi, giyimde de olduğu gibi, Ferruh Karakaşlı adı altında, Almanya’nın meşhur Dalay Puroları ile gerçekleştidiği ortak bir çalışmayla, bir puro piyasaya sundu. 3 vitola, Viyana(4 x 42), Londra(4 x 60) ve Istanbul(6 x 60), olarak satışta olan purolar Dominik Cumhuriyeti’nde üretiliyor. Puronun sargı yaprağını Meksika San Andres, bağ yaprağını Endonezya Sumatra ve dolgu yapraklarını Nikaragua ve Brezilya tütünleri oluşturuyor.
Ferruh Bey, puro ile 20 yıl evvel Avusturya’da sürekli gittiği restoranda tanışıyor. Restoranın sahibi, yediği ve içtiğinden bu kadar anlayan ve keyif alan birinin, purodan da keyif alabileceğini söyleyerek, Ferruh Bey’e ilk purosu olan ve tadı hala damağında kalan, Punch Double Corona’yı denetiyor ve Ferruh Bey de mavi dumana sevdalanıyor. Sonrasında kendi damağını geliştirip, farklı fırsatlarda, farklı purolar deneyip, kendi ritüellerini oluşturuyor ve bir süre sonra da kendi purosunu yaratmaya karar veriyor. Bu kararını da, kendisini puroya başlattığı Salih Dalay ile paylaşıyor ve beraber bu maceraya giriyorlar. 2017 Temmuz ayında Ferruh Karakaşlı purolarını piyasaya sunuyorlar.
Ferruh Bey, markanın moda ile olan ilişkisi sebebiyle, puroyu tüttürenlerin %30-35 kadarını kadınlar olduğunun altını çiziyor. Hali hazırda 50bin adet gibi bir satış rakamına ulaştıklarını ve 2019 yılı için yaklaşık hedeflerinin de 100bin adet olduğunu ekliyor.
Satış her ne kadar Almanya’dan, Avrupa’nın farklı ülkelerine yapılsa da, henüz Türkiye pazarına girme planları olmadığını ama Almanya’ya Türkiye’den giden puro sevdalılarının bulabildikçe purolarından aldığını kendisinden öğreniyoruz. Kendi tüttürdüğü purolarını özellikle ana akım markalar dışındaki marka ve vitolalardan yana kullandığını söyleyen Ferruh Bey, markasını yaratırken, sofistike ama yine de herkese keyif verecek bir puro yaratmaya özen gösterdiklerini ekliyor. Paketlemede, giysilerinde de sıkça kullandığı mor ve turuncu renkleri öne çıkartmış.
Sohbetimizin yavaş, yavaş noktalarken Ferruh Bey puro sektörü üzerine gerçekleştirmek istediklerinin sadece puro ile sınırlı olmadığından ve şu anda, üzerinde çalıştıkları bir aksesuar serisi ve bunun yanında puroya yönelik farklı giyim tasarımları üzerinde çalıştıklarından da bahsediyor.
Her ne kadar bu keyifli sohbetin bitmesini istemesem de, Ferruh Bey’e bana ayırdığı vakit için çok teşekkür ediyorum ve kısa zamanda beraber tüttürmek için sözleşerek yanından ayrılıyorum.
Ferruh Bey ve yeniliklerini takip etmek isteyenler için kendisinin Instagram adresine yine kendi adından ulaşabilirler.
Keyifli tüttürmeler.